Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Sommaren kom med Hilton | Årets dunk(l)a sommarplåga... »

Pressa Hu Jintao mer, Reinfeldt
Stafrin | 11 Juni, 2007 12:34
Intressant. Göran Persson for till Kina och ansåg att det var ett stabilt land. Sen kom han hem och blev utbuad för det. Fredrik Reinfeldt däremot bjuder Kinas president Hu Jintao till Sverige och Sveriges regering och media rullar ut röda mattan åt ledaren för en av världens numera största diktaturer. Förvisso var de mänskliga rättigheterna en av de saker som skulle diskuteras, men personligen tyckar jag att en klok statsman för ett land som säger sig hylla demokratin borde ha ägnat mer eller mindre hela tiden till att diskutera de mänskliga rättigheterna. Vad jag förstår så verkar det inte ha varit så värst seriösa och noggranna diskussioner utan man tycktes peta lite grann på ytan och visa ledaren en "möjlig alternativ ledarstil". Det hade varit väldigt passande att kunna pressa Hu Jintao betydligt mer och kräva mer svar. Nu blev det lite mer av att flytta bonden ett steg istället för att ställa kungen i schackläge, för att tala schackspråk. Men det är klart, när näringslivet har pengar och tjäna så är väl det mycket viktigare. Skräpning, allians!
 #
User Comments
Kina [Reply]
Staffan Crona | 11 Juni, 2007 15:19

Kina är på rätt väg, folket är glatt och optimistiskt. Visst finns det mycket att kritisera ännu, men nog bör vi glädja oss åt deras framsteg, och speciellt bör man göra det i Norrland. Folk i Norrland har inte varit framgångsrika i att driva egna företag, och statliga åtgärder för att underlätta har kostat mycket. När Kina däremot växer så får det återverkningar även i Norrland. Järnhantering har blivit lönsam - inte för att man blivt duktigare i Norrland eller i Stockholm, utan tack vara en enorma expansionen i Kina. Tack Hu Jintao bör Norrlänningar säga.

(no subject) [Reply]
Joakim Hörsing | 11 Juni, 2007 15:35

Kinas tillväxt får sannerligen återverkningar lite överallt, så sant.

Priset är högt för miljön i Kina, och lågt för skohandlande svenskar. Priset är förstås högt på järnmalm, men lågt på de avgaser de järnmalmstillverkade bilarna spyr ut.

Från vår materiellt utvecklade elfenbenstorn är det förstås svårt att ha synpunkter på den massiva miljöförstöringen.

Men brott mot mänskliga rättigheter, taskiga arbetsvillkor och usla löner både kan och måste vi ha synpunkter på.

Framförallt måste vi undvika produkter som inte uppfyller rimligt ställda sociala krav.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 13 Juni, 2007 14:56

Det är lätt att sitta och klaga på Norrland för den dåliga tillväxten, men Norrland är en landsdel som alltmer avskärmas från Sverige av politiker och näringsliv. Dessutom så får de stora multibolagen allt mer makt och stöd av riksdag och de små bolagen får kämpa hårt för att synas.

Men, som sagt, detta har inte med eventuell tillväxt att göra. Kina må gå hur bra det vill, det är ändå mänskliga rättigheter vi diskuterar.

/JS07

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage