Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Årets dunk(l)a sommarplåga... | Bensinpriset höjs - ingen reagerar längre »

Ologiskt åtgärdspaket för sjukskrivna!
Stafrin | 16 Juni, 2007 13:15

Stundtals så undrar jag vilken form av människor som regeringen vill ha. Är det övermänniskor utan det minsta fel eller normala människor? Är det rika människor eller även folk med mer normal ekonomi? Fråga dom själva går ju inte för de skyller ju bara allt på Göran Perssons regering. Det senaste tilltaget är det ännu hemliga åtgärdpaket som finans- och socialdepartementet tagit fram. Syftet är kortare sjukskrivningar och mindre förtidspensionärer. Och tydligen också fattigare såna. För har man valfrihet, pengar och ett välavlönat jobb så blir man inte sjuk tydligen. Oavsett om hur mycket man stressar och riskerar att gå in i väggen så är man frisk hela tiden.
De åtgärder som planeras är:
- Fler karensdagar.
- Efter tre månader ska den sjukskrivne börja jobba igen om det finns arbetsuppgifter som man bedöms klara av.
- Efter ett halvår ska arbetsförmågan testas igen. Den som inte kan återgå till sitt gamla arbete måste då söka ett annat.
- Efter ett år får man ingen ersättning.
Vi vet ju alla hur många arbetsgivare idag som är intresserade av att anställa långtidssjukskrivna människor. Och att i ett samhälle där människor stressas sönder, där pengar är viktigare än arbetsmiljön och där facken urholkas allt mer så är det ju väldigt lätt att hitta arbetsuppgifter som en halvt sjuk ska klara av på heltid. Regeringen pekar ideligen på en ökande andel sjukskrivna, men logik har aldrig varit någon regerings styrka, varken Reinfeldts eller Perssons. Om stress allt mer börjar att anses som en arbetsskada och sjukskrivningarna ökar så måste det väl vara något annat än människorna det är fel på. Men att sätta större krav på arbetsgivarna och se till att vi i samhället får en normal arbetstakt och arbetsskydd har ingen tänkt på. Då förlorar ju samhället pengar och det vore ännu värre. Alltså är det de sjukskrivnas fel. De är ju simulanter de flesta. Det blir i alla fall billigare i teorin att se det så.
"Det handlar inte om att jaga sjuka människor. Vi måste hitta en bra balans mellan satsningar och förbättringar och uppstramningar", säger finansminister Anders Borg till Dagens Nyheter. Frågan är bara vem det satsas på, vem som får förbättringarna och vart det stramas upp. I teorin funkar det säkert. Men i praktiken så blir resultatet en jakt på sjukskrivna människor i ett samhälle där man idag stressas sönder och där arbetsgivarna vill ha i det närmaste perfekta anställda. Och det funkar inte alls. Inte för de sjukskrivna i alla fall och det kan knappast kallas för balans.

/JS07


 #

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage