Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« E-type i kris | CSN bör vara kvar - trots allt... »

Drömmen om en EU-omröstning...
Stafrin | 24 Juni, 2007 17:29
EU har till sist bestämt hur deras nya världshäravälde ska se ut. Det kostade statsminister Reinfeldt sitt midsommarfirande och en hel del sömn, men är belöningen den rätta så... Det jag undrar är: Hur kan man tro att en EU blir mindre superstatsliknande bara för att man byter namn på utrikesministertiteln?

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Junilistan kräver en folkomröstning och jag tycker också det, tro inget annat. Om Sverige ska vara en del av en superstat så ska vi åtminstone få vara med och själva bestämma om det. Men hur ska då detta ske? Hur ska vi få en rättvis folkomröstning? Redan nu har både socialdemokraterna (förvisso via Göran Persson och hans mannar) och Alliansen dömt ut svenskarna redan. Vi är tydligen inte tillräckligt smarta för att fatta ett sånt här beslut. Det är bättre att våra omtänksamma och smarta politiker gör det. Skulle vi dock mot all förmodan få en folkomröstning så är det fortfarande regeringen som bestämmer hur denna folkomröstning ska se ut. De bestämmer vilken info som ska komma fram och hur frågeställningen ska se ut. Minns EMU-omröstningen. Frågeställningen var enkel: Ska Sverige byta krona mot euro, trots att det gällde mer än så. Medierna är sen tidigare så EU-positiva som det går och följer Allians och socialdemokraters linje och visar upp de de vill att vi ska se. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Junilistan är för små partier att kunna påverka, i alla fall i detta fall. Skulle det alltså bli en folkomröstning så är det som upplagt för att de EU-positiva kan påverka valutgången hur de vill. Samtidigt ska man dock minnas att de försökte med näbbar och klor att påverka EMU-omröstningen och det blev ändå ett Nej.

Men detta är bara rena spekulationer förstås. För det kommer inte att bli någon folkomröstning. Fortfarande är MP, V och Junilistan för små och de stora partierna vill inte riskera att förlora ännu en EU-kamp mot folket och tar därför det säkra före det osäkra. Men drömma går ju, precis som nere i Bryssel...

/JS07
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage