Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Miljösatsning enligt Sundsvall | Tvångsflyttningen funkar inte båda vägarna »

En skivsamlares tankar vid skivbacken...
Stafrin | 03 Juli, 2007 21:13

Det är många tankar som kan komma flygandes när man numera står på en second hand-affär och letar skivor. Man ser den stora högen av vinylskivor som stått i över ett halv år med besviken min och börjar att tänka på sin hobby som skivsamlare. Plötsligt så börjar man att tänka på varför detta med nedladdning idag är det viktigaste för alla. Det jag säger nu är inte på något sätt bevisat utan bara en tanke från min sida. Musik idag är egentligen fullkomligt oviktigt för många. Nu drar jag inte alla över en kam, jag vet att det finns en hel del undantag, men för en stor del är musik idag bara ett axelryckande och förbipasserande tidsfördriv. Media och skivbolag är de som har haft störst influenser till detta. Titta under de två tidigare decennierna, 80-talet och 90-talet. Titta på skivbolagen under 80-talet. Givetvis fanns det en hel del yta då också och kommersialism och trender inom musik har funnits i alla år. Men ändå ville man satsa på en produktion som var stabil och snygg och man ville satsa på artister som kunde detta med musik. På det satsades det på artister och band som varit med i många år. Man kan ha olika åsikter om dessa kända artisters musikaliska kvalitet under detta decennium, men det fanns ändå ett intresse för musiken i mina ögon.
Under 90-talet så satsades det hej vilt på unga och nya band och artister som hade kvaliteten och som kunde musik. Även där råder det förstås delade meningar om kvaliteten, men man ville satsa på musik. Och trots allt så fanns det en väldigt stor bred på musik under 90-talet, då man inte riktigt visste vilken trend som gällde.
Idag, på 2000-talet, sastar man i stort sätt på vilken punschboll som helst som har en ball image och nåt intressant som drar pengar. Sen spelar det ingen roll alls vilken musik personen egentligen gör, det låter säkert häftigt ändå. Ingen ska idag ändå komma ihåg det för framtiden, för eftersom musik för bolagen bara är en pengakossa idag så är musik större utsträckning än någonsin en slit- och slängvara. Många av cheferna för de största skivbolagen har inte en susning om musik, men däremot kan de tjäna pengar.

Media å sin sida hade en väldigt massa tidningar om musik som sålde relativt bra under 80-talet. I etermedierna var musiken ganska osynlig eller anpassad för en äldre publik. Och jag har inget emot det sistnämnda. P3 har aldrig varit så mycket public service som det var på 80-talet. Men på tidningfronten fanns titlar som Rocks, Schlager, Slitz (som då var en ren musiktidning) och OKEJ, som då innehöll artiklar om musik, konserter, artister och som hade en seriösare ton.
Under 90-talet så dog dessa ut. Slitz blev en halv porrtidning, OKEJ blev en nästan ren tjejtidning och Rocks/Schlager gick i graven. Men detta ersattes istället av en seriös satsning i etermedierna. I radio, då nya P3 hade bildats, så dök seriösa musikprogram upp som informerade om musik, skivor och konserter. I TV kom en mängd med musikprogram som var anpassade för ungdomar i alla åldrar, samt även de som var äldre, men som ändå ville hålla koll på musik.
Idag är MTV fylld med datingprogram och dokusåpor. De flesta musikprogram i TV är anpassade till tonåringar under 18 år och P3 har övervägande trams- och låtsashumorprogram. Rena musiktidningar lever en tynande tillvaro för folk med specialintressen.

Nedladdningen startade som en protest mot bolagens höga priser, men sen tror jag att medias och bolagens allt mer ignorerande av produkten och allt mer koncentrerande av det man kan tjäna på produkten har allt mer påverkat och det är lättare att inte bry sig utan ta/köpa en låt då och då på nätet. Att det är en ny och häftig teknik har säkert hjälpt valet en del, men jag tror inte att det är den huvudsakliga anledningen till nedladdning för många. Man bevarar inte musik alls utan allt köps en månad och glöms sen bort. Musik är idag inte viktigt utan bara ett kul nöje och tidsfördriv. Personerna som gjort musiken är inte musiker utan kändisar som är roliga att titta på eller läsa om i skvallerblaskan. Åter så kan jag inte säga 100 % att det är så utan detta är bara en reflektion utifrån min erfarenhet av media, skivsamlande och musik under snart 15 år. Och kalla mig gärna pessimist, men för mig är musik något viktigt och mer än bara ett tidsfördriv. Skivor och musik är för mig min hobby. Jag vill få ut så mycket som möjligt av min hobby och av musiken.
Sakta så släpper jag tankarna, lämnar backen med en singel med gamla bortglömda 80-talsgruppen Five Star i min hand.
Pessimist eller ej, jag är ändå övertygad om att skivor på något sätt, åtminstone begagnade, kommer att finnas kvar. Det går ju att hitta 78-varvsskivor ganska lätt, fast de slutade tillverkas för nästan 50 år sen. Men hur det kommer att bli för ny musik och bevarandet av den för framtiden står skrivet i stjärnorna. Det avgör vårt intresse för den...

/JS07

Bloggtoppen.se

 #
User Comments
HEJ [Reply]
EWA | 13 December, 2007 12:07

jAG SÖKER EN KILLE SOM HETER ERIC HALLBERG ,sTOCKHOLM,HAN ÄR SKIVSAMLARE,JAG HAR LETAT EFTER HONOM,KÄNNER DU TILL HONOM??VORETACKSAM OM DU KUNDE GE MEJ HANS E-MAIL ADRESS ELLER MOBIL.NR!!jAG VET EJ HUR MAN SKA LETA PÅ NÄTET!MVH EWA

(no subject) [Reply]
Stafrin | 13 December, 2007 17:32

Har aldrig hört talas om karln, men så är Sverige stort. Försök på sidan http://www.pop.nu som är en sida där skivsamlare kan diskutera och lägga upp sin skivlista på nätet.

/JS07

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage