Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« En skivsamlares tankar vid skivbacken... | Därför blir inte Sundsvalls Gatufest bättre.. »

Tvångsflyttningen funkar inte båda vägarna
Stafrin | 04 Juli, 2007 12:12
Åldersbomben, när 40- och 50-taliserna går i pension, slår mot inlandet står det i Norra Västerbotten idag. Vilken sensation! Det hade jag aldrig kunnat räkna ut själv! Men likväl är det reslutatet av regeringens, och även förra regeringens, flyttningspolitik. Och värre blir det när man nu måste söka jobb i hela Sverige. I teorin (eller i arbetsmarknadsminister Littorins papper) är tanken att detta ska fungera båda vägarna. Folk ska bli tvingade att flytta till landsbygden lika mycket som landsbygden ska bli tvingade att flytta till stadsorten. Men så fungerar det bevisligen inte i praktiken. Och jag tror väldigt få egentligen trodde att arbetsförmedlingen på Södermalm i Stockholm skulle tvinga en arbetslös stockholmare att flytta till Ånge i Västernorrland eller Åsele i Västerbotten. Förmodligen är Littorin medveten om det också.
De som blir drabbade av detta är de gamla som inte kan vare sig flytta eller jobba, småbarnsfamiljer som inte heller kan flytta eller sjuka. Landsbygden töms på folk och inget fylls på underifrån.
Att alla
sen andra skickas till en storstad där allmännyttan nu får säljas och bli bostadsrätter och få har råd att bo gör det inte heller lättare.
Det här är ett problem som måste lösas. Man kan inte skapa en politik som bygger på att vissa människor ska lämnas vind för våg och tro att alla som inte kan dra in jättesummor av kronor till staten är inte välkomna i samhället. Om denna cyniska arbetsmarknadspolitik nu ska fortsätta så måste den åtminstone fungera båda vägarna. Och man måste få alla pusselbitarna att gå ihop, inte bara de som man själv tycker är snyggast. Annars kommer alla 40- och 50-talister i inlandet få ta hand om sig själva bäst det går.

/JS07

Bloggtoppen.se

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage