Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Live Earth – bra idé, men osorterat genomfört! | Nya upphovslagen - en av de löjligare »

Världens nya underverk – PR-jippo eller kulturhistoria?
Stafrin | 08 Juli, 2007 14:16

Igår utsågs världens sju nya underverk via en omröstning på internet. Det finns vissa gånger då folkomröstningar inte riktigt passar in och jag sällar mig till de som tycker att det är så i detta fall. Idén kom av en schweizare som ville restaurera upp världsarven och så långt är allt gott. Men sen känns det lite som om det har gått lite PR-jippo och resebyråreklam i idén. Chansen är stor att de som just har utsetts har utsetts på grund av att de är flitigt besökta och populära turistmål och inte på grund av att de är några potentiella underverk. Nå, de utvalda är:
Kinesiska muren i Kina, staden Petra i Jordanien, Kristusstatyn i Brasilien, Machu Picchu i Peru, pyramiderna i Chichen Itza i Mexiko, Colosseum i Italien och Taj Mahal i Indien.
Något jag är lite tveksam till är att det enda kvarvarande underverket från det gamla ”gänget”, Pyramiderna i Egypten, nu plötsligt stryks och inte är underverk längre. Borde inte ett antal byggnader som stått i så pass många år och som byggts så stark att den överlevt alla andra underverk få vara kvar? Och andra sidan kunde det ha varit mycket värre. Tänk om Frihetsgudinnan i New York, som var en av kandidaterna, hade blivit ett underverk. Vacker är den, men banne mig inget underverk.
Aftonbladet är snabba och hakar på. All PR är bra PR och nu ska man låta svenska folket rösta om Sveriges underverk. Plötsligt känns inte den ordinarie underverksomröstningen längre som ett så stort PR-jippo.
Man kan ju fråga sig om det verkligen behövs en sån här omröstning 2007. Världen har väl värre saker att oroa sig. Kommer dessutom dessa nya underverk att kunna bli lika självklara och minnesvärda som originalen? Och är det smart att göra underverk av byggnader som trots allt människor har tvingats och torterats till att bygga? Jag kan ju hålla med den skara som undrar varför Påskönsstatyer inte utsågs. Men nu är de utsedda och oavsett vad man tycker om dessa så är det trots allt maffiga byggnader. Sen om de håller lika länge, kommersiellt och byggnadsmässigt, som Babylons hängande trädgårdar eller kolossen på Rhodos återstår att se. Till dessa byggnader (om man nu säger det till byggnader?!) säger jag bara: Grattis!

Bloggtoppen.se

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage