Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Wasa - underligt underverk | Istället för vänsterallians - vad vill Ohly? »

Folkpartiets flyktingförslag - en verklighetsflykt
Stafrin | 14 Juli, 2007 01:08

Logiken fortsätter att spira från Alliansen. Nu är det folkpartiets tur. Ibland undrar jag om de fyra sitter och snurrar på ett hjul för att komma på vilka idéer som man ska utsätta de arbetslösa, invandrarna, sjukskrivna och andra svaga grupper i samhället för. De nyanlända invandrarna är det nu, kanske inte så konstigt eftersom det ju är folkpartiet som står bakom det tio punktprogram som man tagit fram. Och den första frågan bör förstås vara: Är detta till för när de har blivit svenska medborgare eller när de väntar på uppehållstillstånd? Nå, det lyder som följer:
1. Jobbfokus
2. Introduktion på heltid där extraarbeten på kvällar och helger uppmuntras
3. Aldrig socialbidrag – löneliknande ersättning vid introduktionen
4. Sommarjobb och sommarkurser istället för sommarlov
5. Varva språkundervisning med praktik
6. Låt nyanlända söka jobb i bemanningsföretag
7. Introduktionen är ingen fråga för socialtjänsten utan en fråga om kompetens
8. Validering av utbildning och yrkeserfarenheter
9. Låt kommuner med mottagningskapacitet skriva avtal med hårt belastade kommuner.
10. Det handlar om ledarskap

”Folkpartiets förslag” står det stolt ovanför listan på Aftonbladets hemsida, men övervägande av dessa tio låter mer som reklamslogans än förslag.
Det som jag tänker på först är; om detta ska träda i kraft efter att flyktingarna fått uppehållstillstånd så är de ju svenska medborgare och kan väl således inte nekas att få socialbidrag om de inte har jobb. Nästa intressanta tanke blir hur dessa människor ska få dessa jobb. Vi har redan idag invandrare som bott i Sverige i över 10 år och även andra generations invandrare som nekas jobb på grund av sitt eventuellt utländska namn. Hur ska man då förmå företagen att anställa de som precis anlänt till Sverige? Ett land som idag har höga krav på utbildning och erfarenheter…från Sverige (ja, USA, England eller nåt annat EU-land går säkert bra…). Nåt som lär ta hus i helvete bland de arbetslösa är också att flyktingarna ska få ”löneliknande ersättning” (hur högt/lågt det nu lär bli) medan de har sin introduktion medan en långtidsarbetslös som har praktik enligt den nya jobbgarantin ska gå på 65 % av a-kassan. Ingen värdering i det nu, jag bara säger att de knappast lär passera obemärkt om förslaget går igenom. Valideringen av utbildning och erfarenheter flaggades det för tidigare och det låter på papperet som en bra idé, men det lär ju bli ganska onödigt om arbetsgivarna ändå struntar i det och professorer likväl får köra taxi i Stockholm. Förresten, ska det ingå ob-tillägg också för extraarbetena på kvällar och helger vid introduktionen eller?

I regeringens ögon tror man nog på allvar att ”alla kommer att få jobb”. Finansministern ville för några dagar sen att studenterna skulle ta extra jobb vid sidan av studierna. Man vill införa arbetskraftsinvandring. Långtidsarbetslösa ska få jobb via jobbgarantin. Ungdomar ska få jobb. Och nu flyktingarna. Allt bara genom att sänka arbetsgivaravgiften och sätta kniven mot strupen på dom.
Men i mina ögon låter detta som ett förslag som är byggt på lösa idéer och en bristande koll på verkligheten. Samt på en total ignorans mot den diskriminering mot invandrare som förekommer bland flera företag idag. Det låter som ytterligare led i Folkpartiets försök att sätta tumskrivarna på invandrarna och rida vidare på sin så framgångsrika språktestssuccé, fast här då i annan form. Om man slutade stirra på det där hjulet man snurrar på och tittade ut i samhället istället så skulle man se ett helt annat Sverige, där människor behöver riktig hjälp!

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage