Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Folkpartiets flyktingförslag - en verklighetsflykt | Prince - en hjälte eller dåre? »

Istället för vänsterallians - vad vill Ohly?
Stafrin | 15 Juli, 2007 19:44
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly sågar nu plötsligt tanken på en Allians med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför valet 2010 (eller "gemensam valplattform" som han kallar det) som han krävt nästan hela vintern. Kul att se att Ohly har öppnat ögonen och insett att det kostar för mycket. Alliansen i sig är inte den regering som har de bästa siffrorna, de andra partierna i Alliansen tappar bakom Moderaterna och Vänsterpartiet tappar för mycket redan nu på att bara surfa i hälarna på socialdemokraterna. Det finns alltså en gräns för hur mycket ett vänsterparti kan kompromissa för att få sitta i en regering. Så Ohly håller ett krafttal i Almedalen där han kommer med självkritik, sann sådan, och löften om att gå emot socialdemokraterna. Och så långt låter det bra. Men hur han ska få resten att gå ihop övergår mitt förstånd. Ingen gemensam valplattform, men de tänker bilda regering med socialdemokraterna och miljöpartiet. Men, säger Ohly, samordningen kommer att bli svår. Så frågan är, blir det vänsterallians eller inte? Och om han redan har problem med flera av socialdemokraternas högervridna idéer och inte tänker ha en gemensam valplattform, hur ska han då kunna forma partiet så pass att de kan sitta i en eventuell gemensam regering 2010?
"Vi kommer inte att lägga oss platt och säga till socialdemokraterna att ni får utforma politiken", säger Ohly, men frågan är om detta också gäller 2010, för det är inte första gången som Vänsterpartiet försökt att visa sig starka och stå själva, men ändå stått där med vit flagg till valet. Frågan är också vad som händer med ett självständigt Vänsterparti. Om de går i en gemensam allians med socialdemokraterna så kommer de att drunkna, inget snack. Men om de inte gör de, så måste de komma med något stort och revolutionerande för att ändå inte hamna i skuggan av Mona Sahlins armé. Hur man vänder har man ändan bak och det måste Ohly också fundera på. Talet i Almedalen var intressant, men det återstår mycket innan Ohly kan säga att han håller på att rädda partiet.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage