Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Muhammedteckningar handlar om pengar - inte demokrati | Är "Idol" verkligen värd TV-licensen? »

Skrota värnplikten - en lyckad Alliansidé!
Stafrin | 30 Augusti, 2007 23:29

Regeringen planerar att ge upp den traditionella svenska värnplikten och ersätta den med en
yrkesarmé. Att de borgerliga partierna sen länge vill förvandla Sverige till ett mini-USA är ju inget nytt och själva den tanken skrämmer mig. Men idén om att avskaffa värnplikten är den bästa idé denna regering fått sen den tillträdde. Jag har aldrig förstått vitsen med att man ska tvingas till att lära sig döda och deltaga i krig. Nuförtiden är det ju inte så svårt att få frisedel, men minns den tiden då man fick sitta i fängelse eller göra lumpen.
Så för en gångs skull så lyfter jag på hatten för regeringen. Men sen gäller det också att detta håller, för det som funkar i USA behöver inte nödvändigtvis fungera i Sverige. I USA drivs man av en oerhörd nationalism och landskärlek. Har vi i Sverige samma kärlek till Sverige så att en tillräckligt stor andel svenskar är beredda att ställa upp frivilligt att försvara det (och dessutom EU om nu borgarna får den union som man vill ha) med vapen i hand? Framtiden får utvisa och om idén med yrkesarmé inte skulle fungera så kan värnplikten snart vara tillbaka. Men tills vidare så kan jag låta mig bli imponerad över ett lyckat beslut av Reinfeldts armé.

/JS07

Bloggtoppen.se
 
#

User Comments
(no subject) [Reply]
Konteinar | 26 Oktober, 2007 10:53

Man får ofta höra att värnplikten handlar om att lära sig döda och deltaga i krig av personer som ser sig själva som freds och frihetsälskande. Jag undrar om samma människor anser att man får lära sig samma saker när man tittar på filmer eller spelar spel med våldsamt innehåll?
Jag är inte en förespråkare fär censur, men det krävs ingen universitetsutbildning för att se att det är skillnand på att lära sig hantera ett gevär på ett ansvarsfullt sätt samt värna om ett lands frihet och att försöka att planlöst ta livet av så många som möjligt för att få en hög poäng eller komma till nästa nivå.
Den naivitet som leder till simpla slutsatser som att man lär sig döda och kriga i lumpen kommer nog tro att samhället kommer bli bättre ju färre som gör lumpen, och att ju mindre disciplin det finns desto bättre människor.
Det är naturligt att bortskämda ungdomar som tror de är så individuella och som ringer polisen så fort en lärare har greppat deras arm lite hårt, hatar tanken på att få behöva göra lumpen och bli tillsagda av vuxna med hårda nypor. Fri uppfostran och behandla tonåringar som vore de visa filosofer verkar vara idealet i de korttänktas PK-himmel...

(no subject) [Reply]
Stafrin | 26 Oktober, 2007 12:34

Fast likväl om det kommer till en krigssituation så handlar det ju om att döda folk. Och även om jag också förstår att det handlar om att försvara och inte att döda till höger och vänster så är det väl ändå att lära sig att förbereda sig för att döda en varelse om nöden så kräver det. Jag menar alltså ändå att det är fel att lära alla detta och att det ska vara frivilligt.

/JS07

Värnplikten [Reply]
Kjell Ek | 30 Juni, 2008 11:21

Vapenvägraren som blev Försvarsminister Sten Tolgefors.
Vill ha ett vassare försvar med enbart pappersknivar och byråkrati.
Håkan Syren överbefälhavaren för Sveriges krigsmakt darrar av skräck när han träffar vapenvägraren Sten Tolgefors.
Sverige värnar inte om det Svenska försvaret, att spela värds herrar och åka runt om i värden och hjälpa andra länder att försvaras är den nya given.
Det är internationellt känt att Sverige köper tre militära transportplan av USA. Köpet genomförs tillsammans med Finland och en rad Natoländer. Planen ska användas för ett transportera truppstyrkor till internationella uppdrag.
Enligt SVT: s Aktuellt är flygplanen av typen Boeing C-17 Globemaster. Det är ett av världens största flygplan.
Kostnaderna för Sverige blir 1,5 miljarder kr under de fyra första åren. Således 6 miljarder kronor. Att mycket beror på den sittande alliansen regeringes handlingsförlamning är vida känt runt om i värden. Sverige behöver ett försvar och poliser och tullare för att ge trovärdighet. De fyra moderat partiernas allians hysteri bland det Svenska folkets gemensamma service och offentliga sektorn har blivit kraftigt beskuret. Det enda som inte berörs är invandringen.
Sverige har försvarats i över 1 200 år men med en totalt oduglig vapenvägrare Sten Tolgefors så blir det inget kvar att försvara med.
Det finns tre alternativ att ha ett försvar eller att lägga ner. Att tro på fler alternativ är inte möjligt.
Det alternativ som kommer upp är det tredje alternativet som är USA. Mötet som statsminister Fredrik Reinfeldt har haft med USA: s president kommer troligen att utmynna i en NATO förening innan alliansen lämnar riksdagen.
Tjugohundra tio kommer statsminister Mona Sahlin och härja i riksdagen så det är bråttom för allians att införa det slutgiltiga nedläggningsförslaget sista man tar flaggan. Som Sverigedemokrat är jag mycket upprörd över vad som sker det måste till förändringar.

Kjell Ek
Sverigedemokraterna Jönköping

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 30 Juni, 2008 15:07

Problemet är väl att man lägger ner regementen hejvilt utan att ha någon egentlig plan över hur försvar därefter ska bedrivas. Jag står fortfarande för att ett frivilligt försvar istället för en militärplikt är mycket bättre, även om det jag skrev här dog ut lika fort som det kom.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage